Aanbouw plaatsen zonder vergunning

Aanbouw zonder vergunning, wat zijn de voorwaarden?

Wanneer u de woonruimte van uw huis wilt vergroten, meer licht binnen wilt laten komen of u een thuiskantoor nodig hebt, dan kunt u overwegen om een aanbouw te laten plaatsen. Een aanbouw is de ideale oplossing voor deze problemen en kan uw woongenot én de waarde van uw huis aanzienlijk verhogen. Het bouwen van een aanbouw zonder vergunning kan u veel tijd besparen, want een vergunning aanvragen kost vaak veel tijd en energie. Ook bespaart u kosten met een aanbouw zonder vergunning. In dit artikel delen we een aantal voorwaarden waaraan een aanbouw zonder vergunning moet voldoen.

1.    Achtererf

Wilt u een aanbouw zonder vergunning, dan moet deze op het achtererf worden gebouwd. Doet u dit niet, dan moet u namelijk een omgevingsvergunning aanvragen. Voor een rijtjeshuis is het voor- en achtererf makkelijk te bepalen. Woont u in een hoekhuis, twee-onder-een kap of een vrijstaand huis? Dan voorzien wij u graag van advies.

2.    Toegestane bebouwingsgebied

De gemeente heeft vastgesteld op welke percentages van uw tuin u mag bouwen, zodat u bijvoorbeeld niet van uw hele tuin een grote aanbouw maakt. Als u over dit percentage heen gaat, moet u een vergunning aanvragen. Bij de gemeente kunt u nagaan om welke percentages het precies gaat.

3.    Afmetingen aanbouw

Er zijn regels over de afmetingen van een aanbouw zonder vergunning. De lengte van de aanbouw mag bijvoorbeeld niet langer zijn dan 4 meter vanaf het hoofdgebouw. Ook kent de aanbouw een maximale hoogte. Een goede aannemer, zoals een van de experts van ons aannemersbedrijf in Dordrecht, kan u hierover uitstekend informeren.

4.    Monumenten en beschermde woningen

Voor monumenten en beschermde woningen gelden andere regels. Het is dus erg belangrijk dat u precies nagaat wat deze regels zijn, wanneer u in zo’n woning woont. De kans is groot dat u, ook voor een aanbouw op het achtererf, toch een vergunning nodig hebt.

5.    Gebruikseisen

Een aanbouw zonder vergunning mag niet zomaar als winkel of opslagruimte gebruikt worden. Dat heeft te maken met de leefbaarheid in de wijk. Ga dus goed na waar u de aanbouw voor gaat gebruiken en of u aan de gebruikseisen voldoet.

6.    Burenrecht

Het burenrecht beschermt uw buren tegen hinder van de aanbouw of de constructiewerkzaamheden. Zij kunnen het recht inschakelen als de aanbouw bijvoorbeeld effect heeft op hun woongenot. U kunt voorkomen dat dit recht wordt ingeschakeld door een goed gesprek met uw buren aan te gaan over de aanbouw.

7.    Bouwbesluit

Het bouwbesluit is een bundel van reglementen waaraan een aanbouw moet voldoen. U moet aan kunnen tonen dat uw aanbouw stevig en veilig wordt gebouwd. Uiteraard zorgt RV Bouwbedrijf ervoor dat u een gedetailleerde constructieberekening ontvangt die aantoont dat uw aanbouw stevig, veilig en duurzaam is.

Hulp bij uw aanbouw zonder vergunning

Een aanbouw zonder vergunning moet dus aan een hoop voorwaarden voldoen. Wij helpen u graag bij het ontwerpen en daadwerkelijk bouwen van de aanbouw voor uw huis. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *