Het plaatsen van een badkamer: wat komt er allemaal bij kijken?

Of u nu een badkamer wilt (laten) plaatsen in een nieuwbouwhuis, of een bestaande badkamer wilt vervangen: het bouwen van een nieuwe badkamer heeft best wat voeten in de aarde. U dient rekening te houden met verschillende zaken. Vandaar dat het verstandig is om een specialist – zoals RV Bouwbedrijf: aannemer in Dordrecht– in de arm te nemen. Wat er zoal komt kijken bij een badkamer plaatsen, dat leest u hieronder.

Afvoer en leidingen

Bij een badkamer dient rekening te worden gehouden met diverse leidingen. Als een oude badkamer wordt gerenoveerd, is het ‘t eenvoudigst om de bestaande waterafvoer en -aanvoer en rioolaansluitingen te gebruiken. In nieuwbouwwoningen worden ‘natte groepen’ zoals badkamers, toiletten en keukens vaak boven elkaar geplaatst, voor een zo efficiënt mogelijk leidingverloop.

 

Mocht u een toilet in de badkamer willen, houd er dan rekening mee dat die rioleringspijp naar de pot dikker is dan die naar bad, douche en wastafel, en dat deze niet overal kan komen. Ook zijn er verschillende types wc-potten: die met een afvoer langs achter (H-uitgang) of een afvoer langs onder (CA- of S-uitgang).

 

 

De afvoerleiding van de douche naar het riool heeft ruimte nodig onder de badkamervloer en dient onder een flauwe hoek te liggen. Houdt u van badderen, dan heeft u de keuze uit een bad tegen de muur of een losstaand exemplaar. Kiest u voor een bad tegen de wand, dan kunnen de leidingen worden weggewerkt in de ombouw; bij een vrijstaand bad moeten de leidingen en afvoer onder de vloer komen te liggen.

Wandtegels en vloertegels

Als u een oude badkamer wilt verbouwen, kunnen de oude tegels blijven zitten en kunnen de nieuwe tegels eroverheen worden gezet. U houdt dan wel een bredere rand over op de plaats waar de tegels overgaan in het stucwerk van de muur. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om oude tegels weg te hakken en vervolgens de boel weer glad te strijken. Zeker voor het plaatsen van een nieuwe tegelvloer is een stabiele en effen ondergrond belangrijk.

Tijdelijk geen douche tijdens het plaatsen van de badkamer

Naast de klus-aspecten die een nieuwe badkamer met zich meebrengt, zitten er natuurlijk ook praktische kanten aan vast. Zo heeft u tijdelijk minder ruimte en dient u uw handdoeken, toiletspullen en wasmand (en wellicht wasmachine) tijdelijk ergens anders neer te zetten en kunt u zich een tijdje niet in uw badkamer wassen of douchen. U kunt afspreken om bij buren, familie of vrienden te douchen, maar u kunt ook een mobiele douche huren.

 

Wilt u een badkamer (laten) plaatsen, maar heeft u vragen? Laat u vrijblijvend door RV Bouwbedrijf adviseren. Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij helpen graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *