Plafond aanbrengen

Plafond plaatsen: handig stappenplan met complete uitleg

Het kan nodig zijn om een nieuw plafond te plaatsen in uw woning, wanneer het bijvoorbeeld beschadigd is of aan vervanging toe is. Dat kan met gipsplaten. In dit artikel leggen we u uit hoe u te werk moet gaan wanneer u gipsplaten wilt aanbrengen op uw plafond. Een plafond plaatsen is geen eenvoudige klus, maar met behulp van ons stappenplan is uw beschadigde plafond snel weer mooi strak.

Gipsplaten of stucplaten?

Wanneer u het plafond later nog wilt stucen, dan is het verstandig om voor stucplaatjes te kiezen. Dit zijn gipsplaten die smaller en korter zijn waardoor ze een stuk handzamer zijn. U hoeft deze stucplaatjes niet voor te strijken en kunt er dus direct op stucen.

1.   Een goede voorbereiding is het halve werk bij het plaatsen van een plafond

Bekijk het ontwerp van het gipsplafond zodat u goed weet waar u aan begint. U hebt dan direct een overzicht van de klus. Nadat u het ontwerp hebt bekeken kunt u het laagste punt van het plafond bepalen. Daarna kunt u kijkgaten maken in het huidige plafond zodat u kunt zien waar de plafondbalken en regels lopen. Deze kunt u aftekenen op het plafond zodat u direct het overzicht hebt.

2.   Regeldikte

Teken nu de gewenste hoogte van het nieuwe plafond vanaf het laagste deel van de kamer. Teken een regeldikte vanaf het plafond afgerekend op de muur. De regeldikte is de dikte van een houten lat (regel). Deze streep kunt u doortrekken op alle muren in de ruimte. Dat gaat het beste met een infrarood waterpas.

3.   Dwarslatten

U kunt nu aan de slag met de dwarslatten. Schroef de latten van het regelwerk dwars op de oude regels van het plafond. De afstand tussen deze regels moet 30 centimeter lang zijn. Heb je gekozen voor het gebruik van stucplaatjes? Dan houdt u het beste een afstand van 40 centimeter aan.

4.   De gipsplaten

U gaat nu het daadwerkelijke plafond aanbrengen. U kunt nu de gipsplaten vastschroeven aan het lattenwerk. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tussen de muur en de platen. Let er hierbij op dat u niet te diep schroeft. Als de gipsplaten zijn vastgeschroefd kunt u ze op maat zagen. Let erop dat de dwarsnaden ten minste 25 centimeter verspringen. Ook is het belangrijk een klein schuin randje af te snijden aan de kopse randen.

5.   Plafondlijsten

U bent bijna klaar! Van stroken gipsplaat die 7 tot 10 centimeter breed zijn kunt u plafondlijsten maken. Deze schroeft u vast rondom het plafond, zodat dit netjes afgewerkt is.

Hebt u hulp nodig bij het plaatsen van een plafond? Dat is begrijpelijk, want het is een uitdagende klus. Wij staan voor u klaar met het juiste advies, en ook kunt u het plaatsen van een plafond compleet uit handen geven. U kunt altijd contact met ons opnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *